1
oktober was 'wereld veggie dag'. Inmiddels zijn we dat al een tijdje
voorbij, maar gezien ik mij, sinds onze laatste trip naar het zonnige
zuiden, aan de Franse mentaliteit heb aangepast, breng ik mijn
bijdrage nu.
Ik kies
voor een perfecte match, spinazie en pasta. Voeg er hier en daar nog
een accentje aan toe en je hebt in een mum van tijd een heerlijk
bordje op tafel staan.
Ik liet
mij inspireren door een receptje van Nigella Lawson uit haar boek
'Keuken – recepten uit het hart van het huis'.
Het
heeft in feite weinig te maken met het al of niet vegetariër zijn,
het is gewoon genieten van een dampende schotel lekkers.
Spinazie
is een supergezonde groente. Deze bladgroente zit barstensvol gezonde
mineralen en vitaminen. Trouwens de tijd dat we spinazie uit blik
aten, ligt al een eind achter ons. Nigella gebruikt diepvries
spinazie, ik koos voor verse bio spinazie.
Bij de
bereiding had ik 2 lookteentjes voorzien, maar toen ik de echtgenoot
aan het werk zette om de spinazie te stoven, had ik het moeten weten
…
De 2
werden 6 teentjes. Buurvrouw kan dit beamen. Hier wordt gekookt met
look, was haar nuchtere vaststelling bij het aanbellen. En je bent
nooit te oud om te leren, het was perfect zo.
Korte
samenvatting: een voltreffer!
Wat heb
ik gebruikt voor 4 personen:
250 gram
spirelli of een andere korte pasta
1 kg
verse spinazie, Biobello
1 ui, in
fijne ringetjes gesneden
6
teentjes knoflook, of minder
1 klein
gedroogd pimentje
200 gram
feta
4
eetlepels Parmegiano Reggiano
handvol
pijnboompitten, geroosterd
olijfolie
peper en
zout
Hoe ga
je tewerk:
Spoel de
spinazie grondig en verwijder de dikke stelen. Laat goed uitlekken.
Pel de
ui, halveer en snij in dunne plakjes.
Pers de
knoflook.
Vijzel
het pimentje heel fijn.
Rasp de
Parmegiano fijn.
Rooster
de pijnboompitten in een antikleefpan zonder vetstof, op de
sudderplaat, tot ze een mooi kleurtje hebben.
Breng
een grote hoeveelheid water met wat zout, aan de kook op de hete
plaat. Voeg de pasta toe en breng terug aan de kook. Leg het deksel
op de pot en plaats die in de sudderoven. Laat zolang staan, zoals de
gaartijd vermeld op de verpakking.
Verhit
ondertussen een geutje olijfolie in een pot, op de sudderplaat. Voeg
de ui toe en laat glazig stoven. Na een 5-tal minuten doe je er de
geperste look en het fijngemaakt pimentje bij. Laat nog eventjes
meestoven.
Voeg de
spinazie toe en laat al roerend meestoven, op de hete plaat,
gedurende een 5-tal minuten. Het meeste vocht is nu ook verdampt.
Kruid met peper en zout.
Neem de
pot met spinazie van de plaat en verkruimel er de feta in.
Roer er
ook de geraspte Parmegiano onder.
Giet de
spirelli af, laat uitlekken en voeg toe aan het pastamengsel.
Serveer
in voorverwarmde borden en werk af met geroosterde pijnboompitten.
Enjoy!
Bron:
Nigella Lawson – Keuken – Krulpasta met feta, spinazie en
pijnboompitten