Het
klinkt als een film in de stijl van 'Laurence of Arabia' vind je
niet? 'Naan Barbari' en in feite zit je er met die gedachte nog niet
zover naast. Naan Barbari of ook wel Perzisch platbrood genoemd is
ontstaan bij de berbers.
Het
recept komt dan weer uit hetzelfde boek als mijn zelfgemaakte hummus,
namelijk 'Persiana' van Sabrina Ghayour. Ik kreeg dit prachtig
kookboek cadeau van onze Engelse vrienden.
Het
brood heeft een knapperige korst en binnenin een zachte textuur.
Perfect om te dippen.
In
het boek staat er witte bloem, ik heb het gemaakt met de helft witte
bloem en de helft 00-bloem. Waarom? Gewoon ingave van het moment, ik
experimenteer graag.
Sabrina
kneed het deeg met de hand maar ik gebruik mijn ouwe getrouwe
KitchenAid.
Wat heb
ik gebruikt voor:
350 gram
witte bloem of (175 gram 00 bloem + 175 gram bloem)
3,5 gram
droge gist
225 ml
lauw water
1 grote
theelepel fleur de sel
35 ml
olijfolie
geklaarde
boter, om te bestrijken voor het bakken
sesam of
nigella zaadjes, als afwerking
Hoe
ga je tewerk:
Strooi
de gist in 25 ml lauw water, roer en laat enkele minuten
staan.
Doe
de bloem en het zout in de KitchenAid mengkom.
Maak
een kuiltje in het midden, giet er de gistoplossing in en de rest
(200 ml) van het water. Voeg ook 25 ml olijfolie toe.
Kneed
met de menghaak, op stand 2, gedurende 5 minuten. Het deeg is
vochtiger dan een gewoon brooddeeg, het laat los van de wand van de
kom, maar blijft plakken aan de bodem.
Als
het deeg te droog is, voeg nog wat water toe. Als het deeg te vochtig
is, voeg nog wat bloem toe.
Laat
afgedekt rusten gedurende 10 minuten. Kneed 2 minuten op stand 2.
Herhaal
deze stap nog 3 keer.
Bij
de 2de keer kneden, doe je er de resterende 10 ml olijfolie bij.
Na
de laatste 2 minuten kneden, dek het deeg af en laat het 3 uur rijzen
op kamertemperatuur. Het deeg is nu verdrievoudigd.
Stort
het deeg uit op een met bakpapier bekleed bakblik. Rek het deeg uit
tot een platte lap volgens de grootte van je bakplaat.
Dek
af en laat een half uurtje rusten.
Strijk
de bovenkant in met geklaarde boter.
Bak
20 minuten op de bodem van de braadoven, nog 5 minuten op een richel
zo hoog mogelijk in de braadoven.
Lekker
met homemade hummus.
Enjoy!