Salade van kikkererwten en feta volgens Dagny Ros

Er was eens … een IJslands sprookje, althans zo gaat het in mijn wereldje als ik een kookboek tegen kom op een van mijn culinaire strooptochten. Ik en kookboeken, het heeft iets van Romeo & Julia, Lady & de vagebond, Mickey … je snapt het al wel.

Salade van kikkererwten en feta volgens Dagny Ros

Terug naar mijn IJslands sprookje dus. Dagný Rós, daar heb ik het over, heeft haar eerste kookboek 'Easy Iceland' uit. Deze Nigella van het hoge Noorden zoals ze in de gespecialiseerde pers wel eens wordt genoemd, prijkt zelf op de cover van haar debuut.

Easy Iceland - Dagny Ros Asmundsdottir

De kaft, de foto's, de inhoud, alles heeft een typische lichtblauwe schijn en maakt zo meteen duidelijk dat we voor een sfeer à la Frozen gaan. Heerlijke recepten in een blauw-witte sprookjesachtige stijl.

De recepten van Dagný staan voor simpel, gezond en lekker. Ze zijn allen gebaseerd op haar geboorteland. Welkom in de IJslandse keuken.

Haar liefde voor de keuken en het koken kreeg ze mee van haar moeder, net als ik, dus helemaal mijn ding!

Als ik door het boek blader denk ik bij elk recept, oh, dat wil ik maken. De gerechtjes zijn duidelijk uitgelegd en met haalbare ingrediënten.

Dagný woont nu al een tijdje in Antwerpen en heeft er haar eigen viswinkel / restaurant 'Fish Boutique'. Verder duikt ze op in culinaire programma's zoals Toasted op Njam .

En nu het weer dreigt mijn lente mijmering te overspoelen ga ik in de tegenaanval met een heerlijk lekkere zomerse salade van kikkererwten en feta.

Salade van kikkererwten en feta volgens Dagny Ros

Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

150 gram kikkererwten, uit blik
½ rode ui
½ komkommer
1 rijpe avocado, Hass
het sap van ½ limoen
100 gram gemarineerde feta kaas, zelf gemarineerd of kant-en-klaar
15 gram bladpeterselie
10 gram basilicumblaadjes
5 gram muntblaadjes
1 eetlepel appelazijn
2 eetlepels olijfolie, goeie kwaliteit
fleur de sel
versgemalen zwarte peper


Hoe ga je tewerk:
Snij de rode ui heel fijn en giet er het sap van de limoen over. Laat intrekken.
Snij de feta in blokjes en lepel er wat pikante olijfolie over, laat eventjes marineren.

Spoel de kikkererwten grondig onder koud stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet.
Snij de komkommer in de lengte in vier en verwijder de waterige pitten. Snij het vruchtvlees in blokjes.

Hak de kruiden fijn.

Meng alles voorzichtig samen. Lepel er de appelazijn en olijfolie over en verdeel de salade over twee borden.
Kruid met fleur de sel en een draaitje van de pepermolen.
Lekker met zelfgebakken brood. Wij aten er wurzelbrot bij, gemaakt door de echtgenoot!

Salade van kikkererwten en feta volgens Dagny Ros

Enjoy!


Uit: Easy Iceland – Supergezonde salade van kikkererwten en feta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten