Delhaize
heeft sinds enkele weken een nieuw item, namelijk gezonde en lekkere
recepten tegen een attractieve prijs van €3 per persoon. Gezond
eten moet niet per se duur zijn!
Elke week komt een ander recept aan
bod.
Delhaize
vroeg mij of ik met een van hun suggesties eens aan de slag wou gaan.
Ik koos
voor de 'Griekse burger', misschien om al een beetje in vakantie
stemming te komen.
Nu kun
je natuurlijk de fiche die je
erbij krijgt gewoon volgen en dan heb je inderdaad een lekker gezond
gerechtje voor je €3.
Maar je
kan met dezelfde ingrediënten je verbeelding laten spreken, Griekse
burger is oké maar Bifteki is voor mij een stapje, euh, Griekser. Ik heb al eens Griekse balletjes gemaakt dus deze keer ga ik voor een variant. Voor €3 per persoon tover je zowaar de
blauw-witte wereld op je bord.
Wat heb
ik gebruikt voor 4 personen:
1
pak ratatouillegroenten:
bevat aubergine,
courgette, groene paprika, ui, look, groen pepertje, tomaat
500 gram
gemengd gehakt, rund & varken
200 gram
Feta, Dodoni
200 gram
Griekse pasta (Kritharaki), Makbea
een ruime handvol verse kruiden:
oregano,
munt, tijm, rozemarijn
1
theelepel (gerookt) paprikapoeder
1 beschuit (of paneermeel)
1 ei
fleur de
sel
versgemalen
zwarte peper
olijfolie met pepers, Taste of Inspirations, Delhaize, of gewone olijfolie
Hoe ga
je tewerk:
Spoel en
droog de verse kruiden, rits de blaadjes af en hak ze fijn.
Maak een
beschuit fijn, dit gaat makkelijk in een plastiek zak met een
deegrol.
Verkruimel
de feta.
Voor de
bifteki of Griekse gehaktballen doe je het gehakt, beschuit, ei,
feta, 2/3 van de gehakte verse kruiden, paprikapoeder, fleur de sel
en versgemalen zwarte peper in de kom van de KitchenAid.
Laat de
mixer met de platte menghaak op stand 2 een paar minuten draaien.
Rol met
je handen balletjes van de mengeling. Leg ze in een schaal, dek af
met plastiekfolie en laat een 20-tal minuten opstijven in de
koelkast.
Ondertussen
maak je de ratatouille.
Snij de
ui en het pepertje fijn, pers de look. Laat dit stoven in een beetje
olijfolie in een pot op de sudderplaat, gedurende een 5-tal minuten.
Snij de
aubergine, courgette, paprika en tomaten in stukjes.
Voeg bij
de gestoofde ui, kruid met de rest van de verse kruiden, fleur de sel
en versgemalen zwarte peper.
Roer om,
leg het deksel op de pot, als je de inhoud hoort pruttelen, verplaats
je de pot naar de richel op de bodem van de bakoven, gedurende een
half uur.
Breng
ruim water met wat zout aan de kook op de hete plaat. Voeg de Griekse
pasta toe en breng al roerend terug aan de kook. Leg het deksel op de
pot en verplaats die naar de sudderoven gedurende 13 minuten.
Roer
door en giet af door een zeef.
Bak de
balletjes in een anti-kleefpan in wat pikante olijfolie. Ik bak ze in
een 10-tal minuten mooi bruin op de bodem van de braadoven. Wel af
en toe de pan schudden.
Je kan
ze natuurlijk ook bakken op de sudderplaat of de hete plaat.
Verdeel
de pasta over de bordjes, schep de ratatouille erop en werk af met de
Griekse gehaktballetjes.
De feta
en de verse kruiden in de balletjes zorgen voor een lekkere zuiderse
toets.
Deze
balletjes zijn ook lekker als aperitiefhapje of op een spiesje,
opgediend met tzatziki.
γευστικός !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten