Vlaai, of zo...

De telefoon gaat... Marieke? Je weet meteen dat goede vriend Christian vanuit het zuid Franse Dauphin aan de lijn hangt, mijn naam is echt een struikelblok voor niet Nederlands sprekenden. Marieke, pouvez-vous combler certaines lacunes dans une recette très ancienne?

Na wat Babylonische en bij wijlen komische spraakverwarringen, daar zijn we sterk in Christian en ik, kan ik te weten komen dat het gaat om een recept van de grootmoeder die Vlaamse roots had en dat wat Christian wil klaar maken Vlaai is. Pas op, niet de alom gekende Limburgse vlaai maar een heel wat minder gekend product dat we bij ons nog het best kennen als Oost-Vlaamse Vlaai.

Oost-Vlaamse vlaai

Het is eigenlijk een soort pudding die ook als beleg tussen een boterham kan. De basis is altijd gebak. Dat gaat van peperkoek, speculaas, makarons naar mastellen. Er is ook steeds een mespuntje foelie of kaneel bij.

Oost-Vlaamse recepten? Eén adres, de uit Wetteren afkomstige schoonpapa! Blijkt dat in Oost-Vlaanderen zowat elke stad, dorp, zelfs familie zijn eigen variatie heeft qua ingrediënten. Het is bovendien, typisch voor de vorige eeuw, een wel héél zoet ding.

Hé heel Oost-Vlaanderen heeft zijn versie dus er kan er zeker nog een minder zoete West-Vlaamse Vlaai bij!

Oost-Vlaamse vlaai

Wat heb ik gebruikt:

½ liter volle melk
50 gram speculaas
125 gram peperkoek
40 gram bruine suiker
1 soeplepel vanillesuiker
1 ei
1 soeplepel maïzena
2 soeplepels kandijsiroop, Candico
een mespuntje gemalen foelie

Foelie

een ronde bakvorm van 18 cm diameter en 7 cm hoog


Hoe ga je tewerk:

Breng de melk aan de kook.
Speculaas en peperkoek in stukjes snijden en bij de melk voegen.
Bruine suiker en vanillesuiker toevoegen.
Breng het beslag al roerend terug aan de kook. Je bekomt een bijna glad beslag met hier en daar nog een stukje peperkoek.

Klop het ei los met de maïzena, kandijsiroop en de foelie in een maatbeker. Schep er enkele lepels van het warm beslag bij en roer.

Voeg nu alles samen, roer goed door en giet het mengsel in een ingevette bakvorm.

Oost-Vlaamse vlaai

Bak de vlaai op het rooster op de 1ste richel van onderaan gedurende 40 à 50 minuten. Controleer na een half uur, als de bovenkant te bruin wordt, schuif er dan de koude plaat boven.
Steek een prikker in het midden van de vlaai, komt de prikker er droog uit dan is de vlaai gaar.

Oost-Vlaamse vlaai

De vlaai is op zijn best als hij een nacht kan rusten in de koelkast.

Oost-Vlaamse vlaai

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten