Koud hè,
wat is het koud hè... Als je met een dj uit de jaren 70-80 bent
getrouwd komen er wel eens eigenaardige liedjes door de huiskamer
gedarteld.
De
'frisse' stemming van de echtgenoot deed me besluiten een geschrapte
blogpost, wegens kerst voorbij, toch te plaatsen. Waarom? Wel wie
lust er nu geen cake!
Toen ik
de cake wilde maken had ik eerst en vooral een kerstcake voor ogen
met gedroogde vruchten, marsepein en cognac, maar zoals jullie mij
ondertussen kennen wilde ik er toch wel, al was het maar een klein
beetje, mijn eigen twist aan geven.
Als ik
aan kerst en cake denkt dan denk ik vooral aan Engeland en ook nu
bracht een cadeautje van onze Britse vrienden me op het idee. Vorig
jaar bracht Bobby een mooie lokale Engelse Blackberry Gin mee. Bobby
gebruikt jaarlijks deze lekkere drank in haar Christmas pudding.
Al dit
lekkers past volgens mij perfect in de tulbandcake uit het 'Rutger
Bakt' boek. En omdat ik minder suiker en meer amandelen in mijn gebak
wou, ben ik ook meteen voor de amandelspijs van Weekend Bakery gegaan,
in plaats van marsepein.
Gezien
kerst dus al een tijdje achter ons ligt, noemen we deze heerlijke
cake naar het mooie verhaal van A Winter's Tale … A Winter's Cake!
Koud hè!
Wat heb
ik gebruikt:
200 gram
bloem, gezeefd
3,5
theelepels bakpoeder
200 gram
boter, op kamertemperatuur
125 gram
lichtbruine suiker (kinnekessuiker)
4 eieren
1
theelepel vanille extract
rasp van
1 limoen
snuifje
zout
Voor
de vulling:
125 gram mengeling gedroogd fruit,
mango, papaya, ananas... of tuttifrutti
50 gram cranberries, gedroogd
75 gram blonde rozijnen, ongezwaveld
100 ml Blackberry gin, of Amaretto, of
Cognac...
2 eetlepels bloem
Voor
250 gram amandelspijs:
250 gram
gemalen amandelen of witte amandelen die je zelf maalt
250 gram
fijne kristalsuiker
rasp van 1 limoen
beetje water
1 eidooier
Voor
de afwerking:
125 gram bloemsuiker
1-2 eetlepels water
citroensap
handje geschaafde amandelen
een tulbandvorm, ingevet met boter en
lichtjes met bloem bestoven
Voor de amandelspijs meng je de
amandelen en suiker met de platte menghaak van de KitchenAid. Voeg de
limoenrasp en wat water toe. Meng tot een stevige en samenhangende
spijs. Voeg indien nodig nog wat water toe.
Amandelspijs is het lekkerst als je
het een paar dagen op voorhand maakt, wikkel het in folie en bewaar
in de koelkast tot gebruik.
Vooraleer je de spijs gebruikt in cake
of in brood, kneed je er een eidooier door. De amandelspijs is nu
soepeler en makkelijker om mee te werken.
Snij de gedroogde vruchten in stukjes.
Doe ze samen met de rozijnen en cranberries in een kommetje. Overgiet
met Blackberry gin, laat enkele uren of beter nog een nacht wellen.
Doe amandelspijs, boter, suiker,
vanille extract, limoenrasp en zout in de kom van de KitchenAid. Klop
romig met de platte menghaak op stand 4 gedurende 5 minuten.
Voeg de eieren één voor één toe en
klop deze luchtig door het beslag.
Meng de gezeefde bloem met het
bakpoeder en voeg deze in drie delen onder het beslag. Zet hiervoor
de Kitchenaid op stand 1 of 2 en maak tussenin de wanden van de kom
proper.
Laat de gewelde vruchten uitlekken en
meng met 2 eetlepels bloem. Schep met een spatel onder het beslag.
Bij mij ging ook de opgevangen
Blackberry gin bij het beslag...
Doe het beslag in de tulbandvorm en
bak in 60 tot 70 minuten gaar, op de 1ste richel van onderaan in de
bakoven. Als de bovenkant te bruin bakt, schuif er dan de koude plaat
boven.
Controleer met een satéprikker, deze
moet er droog uitkomen.
Laat de tulband 10 minuten in de vorm
afkoelen, stort hem daarna op een rooster. Laat verder afkoelen.
Voor het glazuur meng je de
bloemsuiker met weinig water en enkele druppels citroensap.
Rooster amandelschilfers in een droge
pan of op bake-o-glide op de sudderplaat.
Lepel glazuur over de tulband en
bestrooi met geroosterde amandelschilfers.
Let's bake!
Bron:
'Rutger bakt', Rutger van de Broek