Een
heerlijke herfstgratin boordevol smaak!
Deze
schotel is een topper in Casa Latti. Ik heb die al zo dikwijls
gemaakt en nu wil ik toch eens delen hoe lekker, simpel kan zijn.
Er
is weinig werk aan en wie geen pastinaak lust, kan evengoed een
andere groente gebruiken, zoals knolselder, aardpeer,
peterseliewortel, ...
Wat heb
ik gebruikt voor 2 personen:
700 g
pastinaak (zuiver gewicht, dus geschild), BioBello
350 g
vastkokende aardappelen (zuiver gewicht)
1 brikje
Alpro Soya Cuisine, 250 ml
versgemalen
zwarte peper
fleur de
sel, ik gebruikte een gourmet salt, Himalaya Pink grof Pakistan –
een cadeautje van mijn buurman!
salie in
poedervorm – dit kan je makkelijk zelf maken door de blaadjes te
laten drogen en met de Bamix tot poeder te vermalen
boter
voor de ovenschaal
Hoe ga
je tewerk:
Voor een
groentegratin neem ik altijd 2/3 groenten en 1/3 aardappelen.
Schaaf
de geschilde pastinaak in tamelijk dunne plakjes, dit lukt mij perfect in mijn KitchenAid foodprocessor.
Doe
hetzelfde met de aardappelen.
Boter de
ovenschaal in.
Leg de
helft van de aardappel plakjes op de bodem. Het is echt niet nodig ze
dakpansgewijs te leggen, gewoon verdelen over de bodem is voldoende.
Kruid
met peper, zout en salie. Best wel niet overdrijven met salie want
dan gaat het overheersen.
Verdeel
de pastinaak plakjes hierover en kruid opnieuw.
Eindig
met de rest van de aardappelen.
Giet er
de inhoud van het brikje Soya Cuisine over.
Kruid
opnieuw met peper, zout en salie.
Schuif
de ovenschaal op de eerste richel van onderaan in de braadoven
gedurende 40 à 45 minuten. Of zo hoog mogelijk in de bakoven.
Controleer
na ½ uur, als de bovenkant te bruin wordt, schuif er dan de koude
plaat boven.
Het
eindresultaat is een gratin waarvan de twee onderste lagen lekker
smeuïg zijn en de bovenste laag lichtjes krokant is gebakken.
Lekker
met een stukje gebraad, lamsvlees of een wildschotel.
Enjoy!