Pruimenconfituur

Augustus, zomer, pruimentijd … elke doorgewinterde journalist werkt momenteel met het weinige materiaal dat er is. Zoals jaarlijks duiken ze weer op in de nationale media, Bigfoot, Nessie en andere tot de verbeelding sprekende monsters en legenden. In de keuken duiken rond dezelfde periode de confituren op. Bij mij is dat niet anders, dus een receptje toegepast op heerlijke bio pruimen van mijn bio vriendin.

Pruimenconfituur

Wat heb ik gebruikt:

voor 4 potjes van 250 ml

1 kg ontpitte pruimen
½ kg geleisuiker, Dr. Oetker Gelfix versie 2.1 (1 kg vruchten - ½ kg geleisuiker)
sap van 1 citroen
1 vanillestokje


Hoe ga je tewerk:

Bokaaltjes steriliseren in de AGA doe je zo:
schik de gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur in de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen mee in de sudderoven.

confituur

Snij de pruimen in stukjes.
Doe pruimen, citroensap en geleisuiker in een grote kookpot.
Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg dit samen met het stokje bij de pruimen.

Zet de pot met deksel erop 1 uur in de sudderoven. Of doe de ingrediënten in een kleinere schaal die je achteraan de AGA zet. Op die manier verwarmen de vruchten en de suiker lost op in het sap. Zo krijg je straks de inhoud van de pot vlugger aan de kook.

Breng de confituur in wording aan de kook op de sudderplaat. Laat de confituur 3 minuten verder koken op de hete plaat.
Of doe zoals ik, laat de confituur flink borrelen in de oven, op de braadovenvloer. Zo heb je geen gespat en het lukt perfect. Na 3 minuten doe je de stollingstest door een druppel confituur te laten vallen op een koud bordje.

Vis het vanillestokje uit de confituur en vul de steriele potjes tot aan de rand met de hete confituur. Sluit onmiddellijk af met een deksel. Keer de bokaaltjes om en laat ze zo afkoelen.

Pruimenconfituur

Enjoy!

Pruimenconfituur

Inspiratie: boek Madam Confituur