Relish van rode bietjes

Een zelfgemaakte relish... en dan nog van rode bietjes...
Relish is lekker bij curry's, barbecue, vlees, charcuterieschotel, rauwkost en zelfs met kaas... In Casa Latti wordt het zelfs gewoon op een lekkere boterham gesmeerd!

Relish van rode bietjes

Een relish is een Brits bijgerecht van Indiase oorsprong. Het lijkt een beetje op chutney maar het is kruidiger van smaak.
Aan vruchten en groenten voeg je allerhande smaakmakers toe, zoals ui, specerijen, bruine suiker, azijn... Het geheel laat je inkoken.
Eenmaal je dit zelf hebt klaargemaakt, wil je het niet meer missen.


Wat heb ik gebruikt:

Deze ingrediënten zijn voor een 4-tal potjes. Ik heb dubbele hoeveelheid gebruikt.

750 g verse geschilde rode bietjes, grof geraspt
1 middelmatige ui, gehakt
2 geschilde groene appels, Granny Smith, geschild en in stukjes
4,1 dl witte wijnazijn
95 g bruine basterdsuiker
125 g kristalsuiker
2 theelp zout
2 el citroensap

Relish van rode bietjes

Hoe ga je tewerk:

De bokaaltjes kan je perfect steriliseren in de Aga.
Zet daarvoor de propere bokaaltjes met het deksel ernaast, in een schaal of op een plaat, in de sudderoven. Ik laat ze gerust één uur of langer staan.

Relish van rode bietjes

Doe alle ingrediënten in een ruime pot en roer het mengsel goed om. Zet de pot +/- 1 uur in de sudderoven. Je zal zien dat de suiker nu is opgelost.
Breng de inhoud aan de kook op de sudderplaat of bij onvoldoende warmte, op de hete plaat.
Nu laat je de inhoud een half uur koken, roer af en toe. Ik zet de pot zonder deksel op de bodem van de braadoven. Check of de bietjes en ui gaar zijn. Zoniet, laat nog eventjes verder inkoken.

Schep de relish direct in de schone warme potten. Schroef het deksel erop en keer de potten om en laat ze zo gedeeltelijk afkoelen.

Bewaar de bokaaltjes op een koele, donkere plaats.
Wacht 1 maand om de relish te proeven, zo kunnen alle smaken zich goed vermengen.
Na openen bewaar je de relish in de frigo.

Enjoy!

Relish van rode bietjes

Bron: Jam & Chutney, Veltman uitgevers