Perfect gebakken eendenborst met vergeten groenten

Intro

Deze avond waren we precies al een beetje in kerststemming. Een mooi rosé gebakken eendenborst, krokant van buiten en botermals van binnen. Als begeleider een grote ovenschaal vergeten groentjes, met onder andere bietjes in verschillende kleuren. De rode biet is het meest bekend bij ons. Maar er bestaan ook bietjes met een gelige of oranje kleur. De blikvanger is wel een bietje met rood en wit, als je het opensnijdt zie je hele mooie ringen. Deze bietjes kwam ik tegen in Delhaize :-).
Perfect gebakken eendenborst met vergeten groenten

Ingrediënten

voor 2 personen:

1 grote eendenborst
eendenborst
6 rode krielaardappels, Delhaize
een schaaltje aardperen
2 pastinaken
4 bieten, in verschillende kleuren, Delhaize
vergeten groenten
1 soeplepel 'golden syrup' of vloeibare honing of 'ahorn syrup'
olijfolie
enkele takjes gedroogde tijm
fleur de sel

Voor de saus:
een bruine gevogelte fond, homemade
Porto
eventueel maïzena

Bereiding

Schil de pastinaken, aardperen en bietjes. Snij de groenten in om het even welk model als de stukjes, maar ongeveer van gelijke grootte zijn. Schrob de aardappeltjes, snij ze in iets kleinere stukken. Op het einde van de rit moet alles gelijk gaar zijn.
Perfect gebakken eendenborst met vergeten groenten
Neem een grote ovenschaal met antikleeflaag of de Aga schaal met bake-o-glide bedekt. Verdeel de groenten en aardappeltjes in de schaal. Sprenkel er wat olijfolie over en hussel alles dooreen. Leg hier en daar een takje gedroogde tijm. Besprenkel alles met 'golden syrup'.
 
Schuif de ovenschaal in het midden van de braadoven gedurende ½ uur.
Perfect gebakken eendenborst met vergeten groenten
Neem de eendenborst en maak wat inkervingen in het vet van het vlees. Dit voorkomt krom trekken tijdens het bakken. Laat een gietijzeren pan, zonder vetstof, heet worden op de warmste plaat. Na een 5-tal minuten verplaats je de pan naar de bodem van de braadoven. Leg de borst op de velkant in de pan. Sluit de ovendeur voor 1 minuut. Open de oven en draai de borst, sluit de ovendeur nogmaals 1 minuut. Je kan natuurlijk de borst ook langs beide kanten toe schroeien op de hete plaat, als je het nodige spatten erbij neemt. Ik verkies de oven methode.

Verplaats nu de pan naar de bakoven, op het rooster op de bakovenvloer. Keer de borst terug op de velkant. Laat bakken gedurende 8 minuten.

Haal de pan uit de oven en wikkel de borst in aluminiumfolie, nu met de velkant naar boven. Laat het pakketje 9 minuten rusten achteraan op de Aga. Giet het vet uit de pan en deglaceer de bodem met een flinke geut Porto. Flambeer. Pas op, dampkap uit! Blus met de gevogelte fond, laat inkoken tot gewenste dikte of bind met een beetje maïzena, opgelost in weinig water. Proef en kruid bij indien nodig.

Schep wat van de groenteschotel op voorverwarmde borden. Snij enkele plakjes van de eendenborst. Werk af met een streepje saus en fleur de sel of, in mijn geval, zwart zout.
Perfect gebakken eendenborst met vergeten groenten

Extra / Tip

Verwen jezelf bij dit lekker met een heerlijk glas rode wijn, liefst 100% Merlot zoals de 'Le Bordeaux préféré de KATTY' van Laurent Douchy.
wijnhuis Douchy