Cottage pie

Intro

Geef toe, in dit druilerige herfstweer is er toch niets heerlijker dan zo'n schotel uit je oven toveren en je tafelgenoten verwennen. De 'cottage pie' is een klassieker in de UK en is ontstaan in de 18de eeuw, een gerecht voor de armen, cottage-bewoners, vandaar de naam. Aanvankelijk werd het gemaakt van restjes groenten en vlees afgedekt met een laag aardappelpuree. Dat noem ik echt comfort food. Een beroemde variant daarop is 'Shepherd's Pie'. De 'Shepherd's pie' wordt gemaakt met lamsgehakt, de 'cottage pie' met rundergehakt. Genoeg theorie, tijd voor de praktijk!
cottage pie

Ingrediënten

3 tenen look
1 rode ui, fijngesneden
5 wortels, in stukjes
4 stengels witte selder, in stukjes
1 blik tomatenstukjes, 400 g
2 takjes verse rozemarijn, naaldjes fijngehakt
olijfolie
3 laurierblaadjes
500 g rundergehakt, Hoevevlees Maertens
1 theelepel Engels mosterdpoeder
1 theelepel Marmite (you either love it or hate it!)
1 eetlepel worcestersaus
2 theelepels bloem
400 ml bouillon, (ik heb een zelfgemaakte lamsfond gebruikt) of runds-, of groentenbouillon

Voor de aardappelpuree:
1 kg aardappelen
melk
boter
een handje geraspte Cheddar
peper & zout
nootmuskaat

Bereiding

Zet een pot op de sudderplaat met een geutje olijfolie. Stoof de ui glazig en voeg de look toe. Na enkele minuten laat je de wortels en selderstukjes meestoven samen met de gehakte rozemarijnblaadjes.

Doe het rundergehakt in de pot bij de groenten, breek de grote stukken met een houten lepel en schep goed om. Doe het mosterdpoeder, de worcestersaus en de Marmite, samen met de bloem in de pan, roer. Voeg het blik met tomatenstukjes toe. Kruid met peper en zout. Overgiet de inhoud met de warme bouillon en breng aan de kook op de sudderplaat. Verplaats de pot naar de sudderoven, laat die gerust enkele uren staan zodat de smaken zich met elkaar vermengen.

Ondertussen maak je een aardappelpuree. Op de Aga doe je dit als volgt: schil en snij de aardappelen in stukken. Breng ze aan de kook op de hete plaat. Verplaats de pot naar de sudderplaat, laat de aardappelen nog 2 minuten koken. Giet het water af, zet de pot met deksel terug op de sudderplaat en laat er zo gedurende 1 minuut stoom inkomen. Hef het deksel niet meer van de pot en zet die in de sudderoven voor een 30 à 40 minuten. Pureer de aardappelen, kruid met peper en zout. Voeg een klont boter toe. Werk af met de geraspte cheddar.
cottage pie 
Neem een ruime ovenschaal, doe er het vlees/groenten mengsel in. Schep er de aardappelpuree op. Schuif de schaal in het midden van de braadoven, gedurende 30 minuten.
 

Extra / Tip

Als extra heb ik er gestoomde broccoli en gestoofde erwtjes bij geserveerd.
cottage pie