Risotto met asperges

Intro

Risotto mag je mij eigenlijk altijd voorschotelen. Een bord vol smeuïge rijst is een ware traktatie. Vandaag doe ik er asperges bij. Je hoeft die niet afzonderlijk te garen, enkel de punten stoom je eventjes.
Risotto met asperges

Ingrediënten

voor 2 personen:

125 g risottorijst, arborio of carnaroli rijst
4 à 5 dl groentebouillon, vers of een blokje
geutje olijfolie
2 fijngehakte sjalotten
1 geperst teentje knoflook
enkele takjes witte selder, in hele fijne ringetjes gesneden
½ dl of een geut Noilly Prat
1 bussel groene asperges
Parmigiano-Reggiano, grof geraspt
klontje boter
zwarte peper uit de molen
zeezout

Bereiding

Spoel de asperges, breek het onderste harde deel af. Hak de aspergestengels in dunne schijfjes, maar laat de toppen heel. Verhit de groentebouillon.

Stoom de aspergepunten beetgaar. Op de Aga doe je dit als volgt: breng in een kleine pot water met een snuifje zout aan de kook. Voeg de punten toe, breng terug aan de kook. Giet het water af (dit voeg je bij de groentebouillon), doe het deksel op de pot, zet terug op de sudderplaat zodat er stoom in de pot kan komen. Zet 5 minuten in de sudderoven of plaats het potje achteraan op de Aga. Zo garen de punten terwijl je de risotto maakt. Laat wel het deksel op de pot!
Risotto met asperges
Neem een pan met dikke bodem en zet die op de sudderplaat. Fruit de fijngesneden sjalotjes en de geperste look in een beetje olijfolie.
Verplaats de pot naar de hete plaat en voeg de rijst toe. Bak tot de korrels glazig zijn. Blus met de Noilly Prat en laat al roerend met een houten lepel inkoken.

Zet de pot terug op de sudderplaat. Voeg de witte selder en de aspergestukjes toe. Roer goed. Doe een pollepel van de bouillon bij de rijst, roer en laat weer inkoken. Herhaal tot de rijst beetgaar is. Dit neemt ongeveer 15 à 20 minuten in beslag. Proeven is de boodschap!

Neem van het vuur. Roer er een klontje boter en wat geraspte Parmigiano onder. Kruid met peper en zout. Verdeel de risotto over de borden. Serveer met nog wat extra kaas.
Risotto met asperges