Intro
Een
bakje blauwe besjes en ricotta tegen de vervaldatum aan, waren de
twee ingrediënten die ik uit de frigo toverde 'om er iets mee te
doen'. Ik
googelde de twee ingrediënten en kwam uit op deze ricotta cake met
blauwe bessen. Het recept is van 'cakeje van eigen deeg'. Ik heb dit
gebruikt als basis voor mijn eigen versie.
Ingrediënten
130 g
ongezouten boter, op kamertemperatuur
150 g
kristalsuiker
150 g
bloem, gezeefd
1 eetlepel
bakpoeder
3 eieren
snuifje
zout
rasp van
1 limoen
sap van
½ limoen
1 grote
appel, ik heb Pink Lady gebruikt, geschild en geraspt
250 g
ricotta
200
blauwe bessen
Bereiding
Doe de
zachte boter en de suiker in de kom van de KitchenAid. Mix romig, op
stand 6 met de platte menghaak, gedurende enkele minuten. Voeg de
eieren een voor een toe terwijl de KitchenAid draait op stand 2.
Nu doe
je de ricotta in de mengkom samen met zout, limoenrasp en - sap, en
geraspte appel (rasp de appel niet vooraf om verkleuring te
voorkomen). Laat de
mixer draaien op stand 2, terwijl je het bakpoeder en de bloem lepel
per lepel toevoegt aan het deeg.
Bebloem
de blauwe bessen en spatel ze voorzichtig onder het deeg.
Doe het
beslag in een springvorm, plaats die in de bakoven op de tweede
richel van onderaan.
Na 45 minuten was mijn cake goudbruin en
voelde stevig aan.
Laat
eventjes afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.
Het
resultaat was super! Zacht, licht vochtig door de kaas en appel. Als
extraatje heb ik een compote gemaakt van een restje blueberry's met 1
koffielepel Golden Syrup.
A piece
of cake!