Griekse gehaktballetjes

Intro

Keftédes, het is echt niet de eerste keer dat ik deze gehaktballetjes op tafel tover. Een eerste maal heb ik ze gemaakt als onderdeel van de aperitiefhapjes met Kerst. Onze twee kleindochtertjes zijn er verzot op en vinden aperitieven héél leuk!
Griekse gehaktballetjes
Je kan de balletjes bakken in een pan of in de oven. Vandaag heb ik ze op een spiesje gestoken en de echtgenoot heeft ze gegrild op de barbecue. Het zijn dus veelzijdige spiesjes. Lekker met een dressing van yoghurt en munt of ketchup voor de kleintjes.
 
Deze week doen we ook nog eens lekker Grieks en dan hoort er een typische dip bij, de tzatziki. Die is te verkrijgen bij Delhaize waar je trouwens deze week een ruim assortiment Griekse producten kan vinden. 
 

Ingrediënten

300 g rundgehakt, kan zeker ook lamsgehakt
1 grote sjalot, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
40 g vers wit of bruin broodkruim, in kleine stukjes gesneden
enkele takjes verse munt, de blaadjes fijngesneden
enkele takjes peterselie, fijngehakt
1 ei
¼ theelepel kaneel
¼ theelepel gemalen komijn
versgemalen zwarte peper
zeezout

Bereiding

Doe alle ingrediënten, ook de kruiden in de kom van de KitchenAid. Gebruik de platte menghaak, laat draaien op stand 4 tot alles mooi gemengd is. Vorm met de handen balletjes van gelijke grootte. Als ze bedoeld zijn om spiesjes te maken dan mogen de balletjes ietsje groter zijn dan de balletjes die je bakt in een pan en opdient met prikkertjes. Ik had van deze hoeveelheid 24 stuks, goed voor 6 spiezen. Zet koel in de frigo.
Griekse gehaktballetjes
Nu rest je alleen nog de balletjes of spiesjes te bakken. Dit neemt zo een 10 minuten in beslag, keer ze tussentijds af en toe.
απολαύστε !