Intro
Filet Americain met frietjes, smaakt volgens mij altijd, zomer of winter.
Als je de Americain zelf maakt, dan weet je ook zeker dat het vers
is. En zeker als je de luxe hebt, zoals ik, een hoeveslager in je
buurt te hebben. Je kan er het heerlijke Limousin vlees kopen dat ik
voor mijn gerecht heb gebruikt.
Ingrediënten
250 g Americain natuur, (www.hoevevleesmaertens.be)
appelkappertjes,
hoeveelheid volgens eigen smaak
1 grote
sjalot
1
eetlepel tomaten ketchup
enkele
takjes bladpeterselie
enkele
druppels Piri Piri, of tabasco
gemalen
zwarte peper
grof
zeezout
Parmigiano
reggiano
handvol
verse kervel
handvol
rucola
voor de
vinaigrette meng je:
graantjes
mosterd
olijfolie
dragonazijn
peper en
zout
Bereiding
Was de kervel, rucola en peterselie. Hak de
blaadjes van de peterselie en de appelkappers elk afzonderlijk, mag
nog tamelijk grof zijn. Hak het sjalotje fijn.
Doe het
vlees, sjalotje, peterselie, kappertjes, ketchup en Piri Piri in een
mengkom. Meng alles met een vork. Breng verder op smaak met peper en
zout.
Verdeel
het vlees over twee borden, eventueel met de hulp van een
dresseerring. Werk af met wat parmezaankrullen. Die maak je makkelijk
met de getande kant van een dunschiller.
Dien
meteen op met de rucola, kervel en wat vinaigrette.
Extra / Tip
Wij
hebben er onze AGA frietjes bij gegeten:
Aardappels
schillen en in dikke frieten snijden. Nieuwe aardappels hoef je niet
te schillen.
Hussel
de frieten in een weinig olijfolie en doe ze in een Aga blik. Hang
het blik bovenaan in de braadoven voor ongeveer een half uur tot ze
knapperig zijn en een mooi kleur hebben.