Intro
De
rolcake roept herinneringen op aan het oude vergeelde kookboekje, 40
recepten voor pasteigebak. Het 'beschuit-gebak' zoals het biscuit toen
werd genoemd, heeft mijn mama menigmaal gemaakt. Het deeg werd toen
gebakken in een vierkant deksel van een blikken doos. Zou het een
doos van lukken geweest zijn?
Ingrediënten
Voor
de biscuit:
200
g mix voor sponge cake (Aveve)
3
eieren
20
ml water
Voor
de afwerking:
rabarberconfituur
(zelf gemaakt 1,5 kg fruit en 500 g geleisuiker)
Alpro
soya – luchtig en creamy, opgeklopt in de KitchenAid, suiker
toevoegen is niet nodig amandelschilfers,
eventjes geroosterd in een droge pan, op de bodem van de
braadovenvloer. Pas op, laat ze niet aanbranden.
Bereiding
Meng
de sponge cake mix met 3 eieren en het water in de kom van de
KitchenAid, laat het mengsel 10 min kloppen op de hoogste stand, met
de draadgarde.
Beleg
de grote ovenschaal (bodem is 40 op 30 cm) van Aga met bake-o-glide.
Strijk het beslag gelijkmatig uit over de volledige oppervlakte van
de bakplaat. Hang de bakplaat op de onderste richel van de braadoven
+/- 230° en bak gedurende 7 min. Het biscuit moet een lichtbruin
kleurtje hebben. Neem de bakplaat uit de oven, leg een vel bakpapier,
de grootte van het gebak, op het biscuit. En nu komt het! Draai de
bakplaat om! Ik heb een plank op de bakplaat geplaatst en zo de hele
constructie omgedraaid. Laat zo afkoelen. Deze tip heb ik ooit eens
gekregen van een bakker!
Verwijder
de bakplaat en trek de bake-o-glide, waarop het biscuit gebakken is,
voorzichtig los. Bestrijk nu het gebak met confituur en een laagje
opgeklopte room. Rol nu het biscuit op met behulp van het bakpapier
die nu aan de onderkant lag. Leg het rolgebak op de naad.
Bestrijk
nu de opgerolde biscuit met een dun laagje rabarberconfituur met
behulp van een penseel. Rol het gebak door de geroosterde amandelschilfers tot er overal een laagje aan vastkleeft. Snij aan
beide uiteinden een dun plakje af, zo oogt het gebak meteen mooier en
kan je meteen een voorproefje doen.
Het
resultaat heeft hier meteen goedkeuring gekregen en mama zou zeker
fier zijn dat haar liefde voor het koken verder leeft in mij.
Extra / Tip
De
volgende keer maak ik een versie met chocomousse en krieken op sap. En
misschien met Kerst wordt het een echte Kerststronk.